Hr-trends: 2017 wordt het jaar van de digitale transformatie

Wat worden de hr-trends in 2017? We schreven eerder: let op met professionele zieners, luister naar elkaar. Toch maken we graag een uitzondering voor Professor Jacques Folon, een autoriteit op het vlak van nieuwe werkvormen en digitale transformaties.

In november luisterden we naar zijn boeiende betoog. En daaruit distilleerden we deze hr-trends. 2017? Dat wordt hét jaar van de digitale transformatie.

De vlakke organisatie bepaalt de hr-trends in 2017

Stel: uw marketingafdeling wil een commerciële flyer bij de facturen stoppen. Dan kan die twee wegen bewandelen:

  1. Uw directmarketingmanager vraagt het aan de marketingmanager. Die vraagt het aan uw CEO, die instructies geeft aan uw CFO. Hij geeft de boodschap door aan het hoofd facturatie. Twee jaar later zijn de flyers een feit – als uw bedrijf dan nog bestaat.
  2. Uw marketingmanager vraagt het aan het hoofd facturatie. Een maand later zitten de flyers bij de facturen en stijgt uw omzet.

Vroeger waren succesvolle bedrijven gestructureerd als piramides, nu als netwerken. Gedaan met de top-downbenadering. En ook de klassieke controlemechanismen zijn nutteloos, want dankzij digitalisering werken uw collega’s altijd en overal.

Daarom wordt empowerment een van dé hr-trends in 2017. Hoe gaat u daarmee aan de slag? School alvast uw leidinggevenden om tot coaches.

Meer weten? Bekijk het filmpje van minuut 25 tot 31.

Data privacy: een hot topic in 2017 … en daarna

Als het gaat om privacy, is de speeltijd voorbij. Een nieuwe verordening van de Europese Unie geeft bedrijven strenge richtlijnen rond de uitwisseling en verwerking van persoonlijke gegevens. Ze hebben tot mei 2018 de tijd om alles in orde te brengen. Daarna kunnen er fikse boetes volgen.

Dat is vooral een probleem voor IT, denkt u? Klopt, als het over de beveiliging van uw infrastructuur gaat. Maar een privacybeleid uitwerken, richtlijnen op papier zetten, privacyopleidingen organiseren, … ? Dat wordt uw job. Misschien toch dit stappenplan  al eens doornemen?

Meer weten? Bekijk het filmpje van minuut 18 tot 24.

L&D in 2017: doorbraak van sociale media

Wat doet u als u snel iets te weten wilt komen? U vraagt het aan Google. En als Google het niet weet? Dan polst u bij uw netwerk via Facebook, Twitter of LinkedIn.

Ook op het werk leren we steeds vaker informeel. Een goede zaak, want zo verspreiden kennis en ervaring zich snel en breed. Uw hr-uitdaging: ervoor zorgen dat u ook als bedrijf leert van die gedeelde kennis. Staat er bijvoorbeeld al een social intranet op uw agenda?

Meer weten? Bekijk het filmpje van minuut 2 tot 7. En leer de kneepjes van social learning tijdens dit webinar.

Employer branding wordt een van dé hr-trends in 2017

Plant u aanwervingen in 2017? Onthoud dan:

  • U moet vaker sollicitanten overtuigen in plaats van omgekeerd. Want de war for talent woedt almaar heviger door de uitstroom van een grote groep vijftigplussers.
  • U gaat maar beter op zoek naar mensen die snel leren, meedenken en mee-evolueren in plaats van naar mensen die uitblinken in specifieke vaardigheden. Want de wereld verandert zo snel. Hoe weet u welke talenten u over tien jaar nodig hebt?

Boek daarom eens een vergaderzaaltje met uw collega’s van marketing. En schrijf samen een coherent verhaal over het DNA en de cultuur van uw bedrijf. Zodat u in uw vacatures én op sociale media uitpakt met een organisatie die talentvolle en ambitieuze mensen doet watertanden!

Meer weten? Bekijk het filmpje van minuut 12 tot 15.

Wat zijn volgens u de hr-trends voor 2017? Deel ze met ons en uw collega- en opleidingsverantwoordelijken in onze co-creatiezone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts