4 ‘authoring tools’ om e-learningmodules te ontwikkelen

Vermeulen Mathias

L&D professional - founder van WinstonWolfe - Co-founder van Dutch & Dillon - Organiseert #LearningTechDay - Bestuurslid van #VOVnetwerk
Vermeulen Mathias
Leestijd: 4 minuten

We merken dat je als L&D-professional nooit genoeg krijgt van laagdrempelige opleidingstools. Daarom serveren we er u nog eens twaalf, netjes verdeeld over drie blogartikels. In deze aflevering: 4 authoring tools om sterke e-learningmodules te creëren.

Werp trouwens gerust ook een blik op de andere tools omtrent surveying & pollingpresentaties, content curation en screen capturing & recording.

Wat is een authoring tool?

Dat is een computerprogramma waarmee L&D-professionals digitale trainingsmodules creëren. Met een scala aan foto’s, video’s, tekst, animaties en audio om het geheel boeiend en interactief te maken. En op het eind uiteraard het obligate testje.

Deze content wordt meestal gepubliceerd als een SCORM-pakket (meer uitleg hier) en opgeladen in het learning management system (LMS).

1. Adobe Captivate

Eén van de grootste spelers is Captivate van Adobe, die je ook kent van Photoshop en Illustrator.

Waarom wel?

 • Betaalbaar: Captivate heeft een goede prijsaanpak. Voor een 30-tal euro per maand schaf je een licentie aan.
 • Past op elk scherm: Je ontwikkelt gemakkelijk responsive Dat betekent dat de inhoud naadloos past op elk scherm – pc, laptop, tablet en smartphone.
 • Vertrouwd: De interface heeft wat weg van PowerPoint.
 • Waar voor je geld: De mogelijkheden van Captivate zijn wat ons betreft het meest gebalanceerd. De verhouding prijs-kwaliteit zit goed. Op voorwaarde dat je de tool regelmatig gebruikt, want …

Waarom niet?

 • Steile leercurve: Ontwikkel je slechts zelden e-learningmodules? Dan is de de leercurve best steil. Captivate is niet het makkelijkste programma om als beginneling mee aan de slag te gaan. Net omdat er zoveel mogelijkheden zijn.
 • Weinig gebruikers in de Benelux: De community in de lage landen is nog niet bijster groot. Het leren van en met andere gebruikers kan beter.

2. Articulate Storyline 360

Articulate 360 is een ruim gamma aan tools om e-learningcontent te ontwikkelen en publiceren. Daarbinnen is Storyline 360 de authoring tool van dienst.

Waarom wel?

 • Instapklaar: Voor de beginneling is Storyline 360 misschien wel het beste instapproduct. De interface wijst zichzelf uit.
 • Tips van gebruikers: Articulate steunt op een gigantische gebruikerscommunity, die je overstelpen met ideeën, tips en voorbeelden.
 • Samenwerken & testen: Je werkt gemakkelijk in team samen aan een project en organiseert in een vingerknip reviews door testgebruikers.

Waarom niet?

 • Alles of niets: Je kunt Storyline 360 niet apart kopen. En het volledige Articulate 360-pakket is best prijzig, zeker als je niet alle tools nodig hebt.
 • Minder vlot responsive: Articulate heeft nog werk voor de boeg om ervoor te zorgen dat je vlot responsive modules kan ontwikkelen. Dat loopt (nog) niet zo vlot als bij Captivate.

3. Adapt

Adapt is gratis en open source, ontwikkeld door enkele bekende e-learningbedrijven. Open source betekent dat de bronbestanden gratis online te verkrijgen zijn.

Waarom wel?

 • Oplossingsgericht: Omdat de tool open source is, zijn de gebruikers tegelijk ook de ontwikkelaars. En dat merk je: Adapt komt tegemoet aan een aantal verzuchtingen en frustraties die e-learningontwikkelaars vaak hadden bij andere platformen, zoals gebruiksvriendelijkheid, mobile mogelijkheden, kostprijs en HTML5.
 • Grote community (binnenkort): Wie open source zegt, zegt community. Zo ook voor Adapt: er werken steeds meer mensen aan en mee. Op termijn wordt dit een grote troef.

Waarom niet?

 • Moeilijk te installeren: Wij zijn gecharmeerd door de visie en doelen van Adapt. Enkel het complexe installatieproces is een domper op de vreugde.
 • Grote community (nog niet): En als die community nog iets groter zou zijn … Maar dat komt ongetwijfeld goed, aangezien meer en meer bedrijven met Adapt aan de slag gaan, vooral in het buitenland.

 4. iSpring Suite

Met  iSpring Suite herwerk je snel en makkelijk bestaande PowerPoint-presentaties tot boeiende e-learningmodules.

Waarom wel?

 • Win tijd en kwaliteit: Iedereen wordt overstelpt door PowerPoint-presentaties. Geen enkele tool herwerkt deze beter dan iSpring.
 • De skills zijn er al: Heb je een PowerPointkrak in huis, of ben je er zelf eentje? Dan is iSpring een must. Makkelijk in gebruik, intuïtief en ‘what you see is what you get’.

Waarom niet?

 • One trick pony: PPT herwerken doet iSpring als de beste … maar veel meer ook niet.
 • Duur als tool in een waaier: Gebruik je iSpring als nevenproduct, naast andere e-learningtools? Dan is de hoge prijs mogelijk een drempel. Als hoofdoplossing is die wel te verantwoorden.

Deze haalden de lijst nét niet

Kiezen is verliezen. Vind je hierboven je gading niet? Bekijk deze dan eens:

Ken je zelf nog krachtige authoring tools? Deel ze met ons en je collega’s via een reactie onder dit artikel!

(coverfoto: Juliette Leufke)

 1. Interessant artikel met een aantal tools die ik nog niet kende en zeker eens ga bekijken. Ik heb zelf zowel Captivate (uitvoerig) als Storyline (minder uitvoerig) gebruikt. Mijn oordeel is dat Captivate een net iets betere optie is dan Storyline, maar dat heb ik dan ook vaker gebruikt. De stelregel is sowieso dat het complex wordt als je, wel, ‘complex’ gaat doen.

  Gaat je module recht vooruit, dan maak je in deze tools quasi even eenvoudig als in PPT een module aan, maar dan moet je je afvragen of je dan niet genoeg hebt aan PPT zelf. Akkoord, er is geen SCORM output bij PowerPoint, maar dat kan je oplossen als je je presentatie ’embedded’ kan verwerken in je leeromgeving. Je kan iets exporteren naar MP4 en daar geraak je al een heel end mee, eventueel via de omweg van YouTube.
  Gebruik je géén leeromgeving en zet je je opleidingen gewoon op een site of op het netwerk, dan heb je vaak genoeg aan PowerPoint. Je kan daar ook animaties inzetten, een hotspot creëren die je naar deze dan wel gene slide stuurt. Je kan er ook voice-over op zetten, maar de timing instellen is sub-optimaal. En ook hier geldt: als je de cursist op een complexe manier door de presentatie wilt laten lopen, dan wordt het ook in PowerPoint complex.

  Belangrijkste bij eender welke tool is je voorbereiding. Zorg voor goede afbeeldingen, zorg er bijvoorbeeld voor dat je consistent bent in je gebruik van pijlen (maak ze asjeblieft allemaal even groot), zorg voor een goede plaatsing van de content op je slide (netjes verdeeld over de slide, netjes uitgelijnd etc…). En, uiteraard, zorg ervoor dat je je verhaal op voorhand hebt uitgewerkt. Welke actie heeft welk effect? Moet je gegevens bij kunnen houden, variabelen vullen, resultaten op basis van die variabelen kunnen tonen etc.? Geen enkele tool is foolproof (“A fool with a tool…”).

  Nog een tip voor Captivate: er is op Facebook een actieve Captivate community waar je zeker met je vragen terecht kan. Ok, in het Engels, maar ze zijn wel steeds bereid om te helpen. In België is er ook een Captivate experte in Lieven Weymeis (lilybiri http://blog.lilybiri.com/) die je kan helpen. En YouTube staat bol van de Captivate video’s, van simpele helpvragen tot complexere zaken.

  Maar nogmaals, in vele gevallen is een e-learning module weinig meer dan een opvolging van slides met wat tekst en een afbeelding en dan hoef je dus geen aparte tool te kopen als je al een Office suite hebt. En wil je er een simpele animatie in, dan zijn er goedkope en (relatief) eenvoudige tools genre GoAnimate (Of Vyond, zoals het tegenwoordig heet) en andere die dat voor je oplossen.

  Soit, je doel bepaalt je tool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen, blog-artikels, events en tips die je carrière vooruithelpen!

Gerelateerde posts