4 presentatietools voor het opleidingslokaal

Bij Cevora merken we dat u nooit genoeg krijgt van laagdrempelige en onmiddellijk inzetbare opleidingstools. Daarom serveren we er u meteen zestien, netjes verdeeld over vier blogartikels.

Aflevering 2: presentatietools om elk publiek moeiteloos mee in te pakken.

Nóg een presentatietool?

Nee, we hebben niets tegen PowerPoint. Het blijft een vaste waarde en biedt eindeloze mogelijkheden. Maar weet ú alle opties te vinden in die oldskool kantoorsoftware?

In dat gat sprong Prezi, de presentatietool waarmee zelfs de grootste leek visuele hoogstandjes op het scherm tovert, zoals inzoomende en tegelijk bewegende beelden. Al is dat niet altijd een zegen: sommige docenten zijn zo creatief met Prezi-opties dat u beter een pilletje tegen de zeeziekte neemt voor u hun opleidingslokaal binnenstapt.

Kortom: het is de hoogste tijd voor een paar alternatieven.

1. Fraai en handig: Haiku Deck

Mooie, grappige of verrassende beelden brengen een presentatie echt tot leven. Als u ze tenminste weet te vinden én netjes in uw presentatie kunt verwerken. En daarvoor is Haiku Deck bijzonder geschikt. De app zet automatisch passende én rechtenvrije afbeeldingen in elke slide. Bovendien bestaat er van deze onlinesoftware ook een app voor iPhone en iPad.

Waarom wel?

Haiku Deck is echt een tool waarmee u binnen de vijf minuten uit de voeten kunt. En de rechtenvrije foto’s zijn om van te smullen. Last but not least: er bestaat een gratis versie – ook al heeft die zo haar limieten.

Waarom niet?

Elk nadeel heeft zijn voordeel – en vice versa. Natuurlijk is het handig dat deze presentatietool een cloudapplicatie is … tenzij u geen internettoegang hebt. Gebruiksgemak is een zegen … zolang u niet de behoefte voelt om buiten de lijntjes te kleuren, want de mogelijkheden voor customization zijn zéér beperkt. En de mobiele apps zijn fantastisch … tenzij u toevallig een Android-toestel gebruikt.

2. Cool en kosteloos: Canva

Canva biedt al een paar jaar blitse designs voor flyers, businesscards, infographics en nog veel meer. Sinds kort vindt u er ook een presentatietool – en wát voor een! Bent u van plan om één app uit dit lijstje te proberen? Laat het dan Canva zijn.

Waarom wel?

Een gebruiksvriendelijke, gratis tool die toch eindeloze mogelijkheden biedt? Canva bewijst dat het kan. Graai in een schatkist van templates en designobjecten. Duik in de uitgebreide (meestal betalende) fotobibliotheek of laad uw eigen foto’s op. En ook Canva beschikt over een iOS-app voor vlot mobiel werken.

Waarom niet?

Net zoals Haiku Deck is Canva alleen online beschikbaar en heeft het geen Android-app. En put u vaak uit de fotobibliotheek? Dan loopt de rekening toch nog flink op.

3. Inspirerend en overzichtelijk: Vizzlo

U wilt een rist cijfers presenteren zonder dat uw publiek na de derde slide indommelt? Probeer eens iets anders dan de standaardgrafieken. Creëer met Vizzlo flitsende visualisaties die u daarna in de presentatietool van uw keuze plakt.

Waarom wel?

Dankzij Vizzlo hoeft u geen statisticus of designer te zijn om spannende grafieken te ontwerpen. Kies een van de 75 voorstellingswijzen, laad uw data op, vijl nog wat bij en … klaar!

Waarom niet?

Dit is nu eens een tool waarvan de gratis versie zwaar tekortschiet, zeker voor zakelijk gebruik. En het watermerk op alle afbeeldingen krijgt u er jammer genoeg ook ‘gratis’ bij. Upgraden is hier dus geen optie, maar een must.

4. Snel en gemakkelijk: Speaker Deck

Hebt u met een van de bovenstaande tools een prachtpresentatie gemaakt? Dan verdient die een ruimer publiek. Plaats ze online en deel uw inzichten met volgers, klanten, cursisten, … de hele wereld. Dat kan met SlideShare van LinkedIn, maar Speaker Deck is wat ons betreft een prima alternatief.

Waarom wel?

Van gebruiksgemak gesproken: laad een pdf van uw presentatie op en Speaker Deck maakt er een pracht van een onlineversie van. Meer moet dat niet zijn!

Waarom niet?

Eigenlijk vinden wij geen enkele reden om niet te kiezen voor sharing tools zoals SlideShare of Speaker Deck. Want kennis delen is altijd een goed idee. Pas wel op dat u geen bedrijfsgevoelige informatie op het web gooit.

Deze haalden de lijst nét niet

SlideDeck, SlideRocket, Zoho, … Ook zij bieden eindeloze mogelijkheden. Probeer ze gerust eens uit.

Kent u zelf nog interessante presentatietools?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts