4 screen capturing & recording-tools voor het opleidingslokaal

Bij Cevora merken we dat u nooit genoeg krijgt van laagdrempelige en onmiddellijk inzetbare opleidingstools. Daarom serveren we er u meteen zestien, netjes verdeeld over vier blogartikels.

Aflevering 3: screen capturing & recording-tools om gemakkelijk te delen wat er op uw computerscherm gebeurt.

Wat zijn screen capturing & recording-tools?

Stel dat u een leermodule wilt maken rond een softwarepakket in uw organisatie. Dan hebt u van dat programma screenshots nodig die u naar hartenlust bewerkt en annoteert (screen capturing). Nog beter is het om een filmpje op te nemen waarin u de software gebruikt en daar stap voor stap uitlegt bij geeft (screen recording).

Zeker met screen recording is the sky the limit: u waant zich al snel meer filmregisseur dan opleidingsverantwoordelijke. Geen nood: we brouwden een mix van kinderlijk eenvoudige tot hyperprofessionele tools.

1. Goed en goedkoop: Screencast-O-Matic

Hiermee komen we nu eens níét origineel uit de hoek: Screencast-O-Matic is een van de bekendste tools voor screen capturing & recording. Met reden, want dit programma biedt alle mogelijkheden die u nodig hebt: snel schermopnames maken en bewerken, tekst toevoegen en audio aanscherpen, naadloze overgangen maken, …

Is uw creatie klaar voor publicatie? Dan zet u het in een vingerknip op YouTube of integreert u het als mp4-bestand in uw bedrijfssysteem.

Waarom wel?

Qua prijs-kwaliteit is deze tool moeilijk te overtreffen. Zelfs in de gratis versie experimenteert u eindeloos met een waaier van functies. En voor maar 15 euro per jaar krijgt u er een waslijst aan leuke opties bij.

Waarom niet?

Ook al hebt u geen behoefte aan extra’s, u kunt niet anders dan die 15 euro neertellen voor de Pro-versie. Alleen zo bent u verlost van het watermerk dat uw presentaties ontsiert.

2. Snel en gebruiksvriendelijk: Snagit

Hebt u geen behoefte aan toeters en bellen en wilt u gewoon een tool die wérkt? Zoek niet verder dan Snagit. En haal uw hart op aan krachtige software die toch niet complex is – een veel te zeldzame combinatie.

Waarom wel?

Deze screen capturing & recording-tool komt net als de video-editor Camtasia (zie verder) uit de TechSmith-stal. En daar hebben ze een neus voor wat eindgebruikers echt willen. Daarom blijven ze hun oplossingen voortdurend verbeteren en volgen ze de nieuwste trends op de voet. Met deze tool zit u dus voor lange tijd gebeiteld.

Waarom niet?

Eenvoudig betekent niet noodzakelijk goedkoop. Na de dertig dagen gratis proefperiode betaalt u 47 euro per licentie. En in grote organisaties loopt dat aantal licenties snel op.

3. Vernieuwend en opleidingsgericht: ActivePresenter

ActivePresenter is een nog relatief onbekende speler op de markt. Veelbelovend is hij alleszins: met een pak opties die vooral hr- en opleidingsverantwoordelijken zullen doen watertanden. Wat dacht u van de mogelijkheid om schermopnames om te bouwen tot interactieve leermodules? En bestanden te downloaden als SCORM-modules die u direct integreert in uw LMS?

Waarom wel?

De gratis versie van deze software bevat alle basisfuncties die u nodig hebt: knippen en plakken, geluid monteren, inzoomen en highlighten, snelheid aanpassen, …

Waarom niet?

De extra opties zijn mooi, maar ook allemaal betalend. De goedkoopste licentie kost eenmalig 149 euro. En die hebt u óók nodig als u uw video’s commercieel wilt gebruiken.

4. Professioneel en compleet: Camtasia

U merkt het: ‘gratis’ is een erg relatief begrip in de wereld van screen capturing & recording. En beschikt u toch over een redelijk budget? Dan zouden wij in uw plaats meteen kiezen voor het neusje van de zalm: Camtasia.

Waarom wel?

Echt alles zit hierin: editen op verschillende video- en audiotracks, jezelf via een soort green screen in je video monteren, animaties toevoegen, … En sinds er een mobiele app bestaat, kent uw creativiteit helemaal geen grenzen meer.

Waarom niet?

De gratis versie is maar 30 dagen geldig. Maar als we het enige minpuntje al zó ver moeten zoeken …

Deze haalden de lijst nét niet

Nog niet helemaal overtuigd? Check dan zeker eens TinyTake, Screencastify of ScreenFlow.

Kent u zelf nog interessante screen capturing & recording-tools? Deel ze met ons en uw collega’s via een reactie onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts