4 surveying & polling-tools voor het opleidingslokaal

Bij Cevora merken we dat u nooit genoeg krijgt van laagdrempelige en onmiddellijk inzetbare opleidingstools. Daarom serveren we er u meteen zestien, netjes verdeeld over vier blogartikels.

Aflevering 1: surveying & polling-tools die u voor, tijdens of na uw opleiding op uw cursisten loslaat.

Wat zijn surveying & polling-tools?

“Uiteraard zijn alle opmerkingen en vragen op elk moment welkom!”

Zo’n standaardzinnetje zit in het vaste repertoire van iedere docent. Levert dat wat op? Vaak niet. Want veel mensen hebben drempelvrees om spontaan het woord te nemen. Zodat alleen een haantje-de-voorste aan bod komt. En u een vertekend beeld krijgt van wat er in de groep leeft.

Surveying & polling-tools zijn applicaties die dat probleem verhelpen. U maakt polls, quizzen en enquêtes die de:

  • interactiviteit van uw opleidingen op een leuke manier verhogen
  • meningen en inzichten van álle cursisten in kaart brengen

Hoe werken ze?

Meestal zijn het onlineapplicaties waarmee u verschillende soorten vragen opstelt: meerkeuze- en open vragen, wordclouds en ratings, … De cursisten antwoorden online of via sms. Daarna ziet u meteen de resultaten binnenstromen. Ideaal om vooraf naar verwachtingen te peilen en groepsdiscussies aan te zwengelen, feedback te verzamelen en kennis te testen.

Misschien kent u SurveyMonkey al – de pionier onder de surveying & polling-tools. En nog altijd de bekendste. Maar ook de beste, goedkoopste of leukste? Wij trokken op onderzoek uit en spitten deze alternatieven voor u naar boven.

1. Gratis en goed: Kahoot!

We kunnen het niet verbergen: Kahoot! is onze persoonlijke favoriet. U merkt meteen dat de funfactor hier hoog oploopt. Want u voegt naar hartenlust afbeeldingen, filmpjes en andere leuke elementen toe. Cursisten spelen individueel of in team.

Waarom wel?

Kahoot! is leuk, gebruiksvriendelijk én gratis! Ideaal om positieve en competitieve vibes de zaal in te sturen.

Waarom niet?

Kahoot! werkt alleen online. Uw cursisten moeten dus over een smartphone, tablet of pc beschikken . En ze moeten wifitoegang hebben – of zonder morren hun 3/4G-verbinding aanzetten.

En u zult het al snel met ons eens zijn: dat irriterende standaardgeluidje is óók een minpunt vanjewelste.

2. Altijd en overal: Poll Everywhere

Poll Everywhere is het saaiere broertje van Kahoot!: zelfde functies, minder fun. Maar wel net zo gemakkelijk. Bovendien heeft Poll Everywhere zijn naam niet gestolen: het werkt overal. Omdat cursisten ook kunnen deelnemen via sms, hebt u zelfs geen internetverbinding nodig.

Waarom wel?

U merkt meteen dat Poll Everywhere een tool is voor zakelijk gebruik. Zo is er een speciale add-on om uw polls te integreren in uw powerpointpresentatie. En de rapportagefuncties zijn ook de moeite, zoals de mooie wordclouds met de antwoorden van de deelnemers.

Waarom niet?

Poll Everywhere is gratis … tot 25 antwoorden per poll. Daarna loopt de prijs al snel op.

3. Snel en simpel: Mentimeter

Eigenlijk hoeft u voor geen enkele van deze tools een IT-specialist te zijn. Al helemaal niet voor Mentimeter: die maakt het u wel érg gemakkelijk om vragen aan te maken, te beheren en te beantwoorden.

Waarom wel?

Zoals gezegd is Mentimeter ontzettend gebruiksvriendelijk, ook om in een handomdraai de look-and-feel aan de branding van uw organisatie aan te passen. Extra troef: door het upvoten van meningen (een beetje zoals liken op Facebook) borrelen de beste ideeën automatisch naar boven.

Waarom niet?

Ook hier loopt u na een tijd tegen de beperkingen van de gratis versie: kleiner aantal vragen en minder rapportagemogelijkheden. En net zoals Kahoot! is Mentimeter alleen toegankelijk voor onlinedeelnemers.

4. Sober en schools: Socrative

Ook Socrative is helemaal gratis. Oorspronkelijk bedoeld voor scholen, biedt het vandaag ook een businessoplossing die ideaal is om snel en live vragen te stellen.

Waarom wel?

Omdat het gratis is, natuurlijk. Terwijl het u toch voldoende vraagtypes biedt. En omwille van de speciale apps die het gemakkelijk maken om met een mobiel toestel te antwoorden.

Waarom niet?

Socrative kan zijn diepe wortels in het onderwijsveld niet verbergen: wij vonden de benadering nogal schools. Het maximum van vijftig simultane deelnemers is ook een minpunt. En net als Kahoot! en Mentimeter is het alleen weggelegd voor wie over een internetverbinding beschikt .

Deze haalden de lijst nét niet

Zit de tool die u zoekt hier niet tussen? Geen nood: er komen er bijna elke dag nieuwe bij. Check bijvoorbeeld Google Formulieren, SMS Poll, SurveyGizmo of Wufoo.

Kent u zelf nog interessante surveying & polling-tools? Deel ze met ons en uw collega’s via een reactie onder dit artikel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts