Augmented en virtual reality in het opleidingslokaal?

Tot voor kort sciencefiction, vandaag – bijna – werkelijkheid: virtual reality. Leuk voor bloedstollende games, milieuvriendelijke reizen en … levendige opleidingen.

De technologie staat nog in haar kinderschoenen. Toch zijn er vandaag al eenvoudige én goedkope manieren om uw opleidingen een hypermodern sausje te geven. Voor virtual reality hebt u alleen een 360°-camera en een kartonnen brilletje nodig. Met augmented reality bent u nóg sneller vertrokken.

Klaar voor wat inspiratie?

Drie startklare virtual reality-toepassingen

Met virtual reality zit u middenin een driedimensionale simulatie van de werkelijkheid. Daarvoor gebruikt u een hypermodern apparaat of … een kartonnen brilletje van 20 euro. Uw medewerkers schuiven daar hun smartphone in en zijn klaar voor een:

  1. virtuele rondleiding – Ideaal om nieuwe medewerkers echt alle hoekjes en kantjes van uw bedrijf te tonen, zonder dat ze anderen storen.
  2. reis door een machine – Een handleiding van 300 pagina’s doorploegen? Krijg uw werknemers daarvoor maar eens gemotiveerd. Maar in de machine duiken? Dat doen ze met meer enthousiasme. En zo leren ze sneller bij.
  3. les in empathie – Pestgedrag, racisme, uitsluiting … we vinden het allemaal ‘erg’. Maar beseffen we ‘hoe erg’ precies? Niet voor we het zélf ervaren. Immersive learning geeft uw werknemers die kans. Ze bekijken de wereld door de bril van de ander, en passen hun eigen gedrag aan. Deze impressie van het platgewalste Aleppo toont hoe confronterend zo’n virtuele onderdompeling is.

Meteen aan de slag met augmented reality

Vindt u de drempel voor virtual reality te hoog? Probeer dan eerst eens augmented reality. Dat vervangt de realiteit niet, maar voegt er iets aan toe. Het bekendste voorbeeld? Pokémon GO. De speler kijkt door de camera van zijn smartphone en ziet prompt de vangklare beestjes opdoemen.

Laat u daardoor inspireren. Verrijk uw brochures en bedrijfsrondleidingen met beelden, filmpjes en andere interactieve elementen. Allesbehalve ingewikkeld, zoals dit voorbeeld bewijst. Maak gebruik van apps als Aurasma en Layar. Of vertrouw op de ‘goede oude’ QR-codes.

Augmented en virtual reality staan nog in hun kinderschoenen. Maar de evolutie gaat razendsnel – op de hoogte blijven is de boodschap. Dus hebt u zelf al ervaringen met dit soort nieuwe technologieën op de bedrijfsvloer of in het klaslokaal? Deel ze dan zeker in de reacties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts