Bent u klaar voor morgen? ATD, ’s werelds belangrijkste L&D-afspraak, gaf ons een antwoord

Olivier Lambert

Directeur van Cevora. Heeft met Cevora als missie om mens en economie sterker te maken. Zet zich in om de kwaliteit en impact van Cevora trainingen blijvend te verbeteren. Was in een vorig leven manager bij learning & development-bedrijven, zoals BePLUS Learning en Demos Group.
Olivier Lambert
Leestijd: 4 minuten
De beste plek om opleidingsuitdagingen te begrijpen, trends te spotten en nieuwe methodes op te pikken? Dat is het ATD-congres, ’s werelds grootste evenement op het vlak van Learning & Development. Cevora kreeg dit jaar de kans om eraan mee te werken, samen met 13.000 andere opleidingsprofessionals.

Gedeelde waarden om samen te leven

De eregast van dit jaar was Barack Obama. Om te praten over politiek? Deze keer niet. Wel om een hoopvolle boodschap te brengen. Ja, de mensheid staat voor stevige uitdagingen. Maar in het verleden zijn we er altijd in geslaagd om de problemen die we zelf creëerden, ook zelf op te lossen. Dat vraagt sowieso bepaalde competenties. Maar ook en vooral waarden. Heel eenvoudige waarden, zelfs: be honest and generous, be kind and useful for the others, be respectful and responsible.

Zijn bijdrage bracht in herinnering wat bedrijven en organisaties nodig hebben om goed te functioneren. In de eerste plaats moet iedereen goed samenleven, waarbij iedere persoon bijdraagt aan de gedeelde doelstellingen. Dat is dan ook de allereerste opdracht voor human resources en opleidingsmedewerkers: schep de voorwaarden voor dat samenleven.

Veerkracht is het ordewoord

We maken vandaag een sleutelmoment mee, dat vraagt om de ontwikkeling van nieuwe competenties. En dat is geen unicum in de geschiedenis. De ATD zag het levenslicht in 1943, toen iedereen het had over reskilling. De Tweede Wereldoorlog woedde namelijk volop. Heel wat jonge Amerikanen streden in het buitenland. En op het thuisfront smeekten de fabrieken van de militaire industrie om nieuwe mankracht. Talloze werklieden moesten dus razendsnel worden klaargestoomd.

Natuurlijk is de context vandaag helemaal anders. Maar de urgentie is precies dezelfde. Ook onze bedrijven moeten zich vliegensvlug aanpassen om competitief te blijven. Ze hebben de opdracht om hun medewerkers binnen te loodsen in de digitale wereld, door de ontwikkeling van hun technische competenties. Alle medewerkers zijn daarbij betrokken en moeten hun aanpassingsvermogen ontwikkelen om klaar te zijn voor de voortdurende verandering van hun vak. Kortom: de ontwikkeling van veerkracht moet bovenaan op de agenda van onze opleidingsdepartementen staan.

Het cafetariamodel

De opvallendste tendens tijdens dit ATD-congres laat zich samenvatten in één woord: maatwerk. Willen we dat deelnemers zich 100 procent inzetten voor hun opleidingen? Dan moeten we hen een opleidingservaring bieden die ze kunnen personaliseren naargelang hun behoeften.

De verantwoordelijkheid om te leren en zich bij te scholen ligt vandaag veel meer bij de cursist: hij moet zelf het initiatief nemen voor zijn ontwikkeling. Dat leidt tot opleidingstrajecten volgens het cafetariamodel, waarbij de cursist zijn vormingsmenu à la carte samenstelt.

De rol van het opleidingsdepartement evolueert mee. Dat hoeft geen standaardprogramma’s meer uit te werken die zich richten op de grootste gemene deler, maar geeft medewerkers de kansen en tools om zelf bij te leren. En er bestaat heel wat technologie om die nieuwe manieren van leren te ondersteunen. Zo maken learning management systems (LMS) het mogelijk om iedereen toegang te geven tot een persoonlijk opleidingsportaal. Ze evolueren bovendien tot samenwerkingsplatformen. Ondertussen zien we het ATAWAD-fenomeen groeien: anytime, anywhere, any device – altijd, overal en op elk device. De mogelijkheden voor opleidingen zijn eindeloos.

Opleiders in de spotlights

Het digitale was dus alomtegenwoordig tijdens dit congres. Dat betekent niet dat er geen aandacht was voor face-to-faceopleidingen. Maar we werden er wel toe aangezet om die kritisch onder de loep te nemen. En dat met het oog op één belangrijk doel: de aandacht grijpen van de toehoorders. Want de opleider is er net om zijn groep energie te geven en zin te doen krijgen om te leren. Om verhalen te vertellen en een woweffect op te roepen.

Een van de belangrijkste succesfactoren voor een opleiding of workshop is de kwaliteit van de opleider en zijn talenten als animator. De meeste sprekers op het congres waren dat soort van specialisten op het vlak van public speaking. Zo’n entertainer slaagt erin om echt in interactie te gaan met zijn publiek en om een unieke opleidingservaring in het leven te roepen. Bij ons ontbreekt die showcultuur nog vaak. Op dat vlak hebben we nog veel te leren van de Amerikanen.

Hoogtepunten

Twee lezingen hebben extra indruk op mij gemaakt. Hun onderwerpen zijn of worden binnenkort het onderwerp van een Engelse publicatie.

Clark N. Quinn – Learning Myths

In de wereld van learning gonst het van de theorieën. We bouwen onze opleidingsprogramma’s op modellen, of zelfs op stevig ingeburgerde opvattingen. Maar hoe zit het eigenlijk met de geldigheid van die modellen? Clark N. Quinn, schrijver van Revolutionize Learning, daagde de deelnemers van zijn workshop Learning Myths uit om feiten te scheiden van fictie. Hij doet een paar conventionele wijsheden wankelen, zoals over leerstijlen, onze linker- en rechterhersenhelften en psychometrische testen.

Moeten we die modellen dan maar naar de prullenmand verwijzen? Nee, maar wel intelligent gebruiken bij de ontwikkeling van onze opleidingsprogramma’s. In zijn nieuwe boek ontmaskert Quinn een twintigtal mythes, bijgeloven en misverstanden:

Clark N. Quinn, Millennials, Goldfish & Other Training Misconceptions: Debunking Learning Myths and Superstitions, ATD editions, 2018

Marcus Buckingham – Love + Work

Marcus Buckingham is een succesauteur op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, vooral met zijn boek Benut je sterke punten. Zijn punt: de beste manier om je job goed te doen? Een job kiezen die je graag doet. Concentreer je liever op je sterke punten en talenten, dan krampachtig je mindere punten te compenseren. Een belangrijke les, want de angst voor onze zwakheden overstemt nog te vaak onze fierheid op wat ons sterk maakt.

Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek “Nine Lies about Work”. Meer info op https://www.marcusbuckingham.com/

 

En u? Wat vindt u van de nieuwe trends? Ziet u al verandering bij uw studenten en/of werknemers?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen, blog-artikels, events en tips die je carrière vooruithelpen!

Gerelateerde posts