Is het tijd voor een nieuwe wending in je loopbaan? Volg deze 3 stappen

Isabel Van Hoedenaghe

L&D consultant bij Cevora. Inspireert en adviseert kmo’s over talentontwikkeling en leren. Met focus op praktische tips en tools.
Isabel Van Hoedenaghe
Leestijd: 4 minuten

Heb je het gevoel dat je niet goed in je vel zit op het werk? Neem dan even de tijd om de situatie te analyseren en je werkgeluk terug te vinden. Met deze 3 stappen geef je je loopbaan de juiste wending.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag op het werk. Maar wat doe je als dat slechte gevoel steeds meer de bovenhand neemt? Volg deze 3 stappen om de situatie te analyseren en bij te sturen:

Stap 1: detecteer de signalen

Een minder gevoel op het werk uit zich vooral op mentaal vlak. Dit zijn enkele vaak voorkomende signalen:

 • Je hebt weinig zin om te gaan werken.
 • Je bent niet langer enthousiast over je werk.
 • Je kampt met een gebrek aan energie.
 • Je hebt geen uitdaging of verveelt je zelfs op het werk.
 • Je leeft van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie.

Maar ook je lichaam kan je signalen sturen die je misschien niet meteen zou linken aan je werksituatie:

 • Je slaapt slecht omdat je ligt te piekeren.
 • Je hebt hoofdpijn en/of rug- en nekklachten.
 • Je voelt je vermoeid, ook wanneer je geen zware inspanningen geleverd hebt.


Meet je energieniveau

Neem regelmatig (bv. wekelijks) de tijd om stil te staan bij hoe je je voelt. Geef je energiepeil een score op 10. Een neerwaartse trend of een blijvende lage score geeft aan dat je niet goed in je vel zit. Zo’n zelftest is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar ze geeft je wel een duidelijke indicatie van je fysieke en mentale fitheid. Of je werksituatie ook echt de oorzaak is en hoe je de exacte bron van je probleem vindt, ontdek je in de volgende stap.


Stap 2: zoek de oorzaak

Stel jezelf enkele gerichte vragen om te achterhalen of je mindere gevoel werkgerelateerd is. Denk ten eerste na over wat je energie geeft op de werkvloer en wat je energie kost. Dat kunnen onderdelen van je takenpakket zijn, maar evengoed verantwoordelijkheden of werkrelaties.

Vraag je ook eens af wat je meer wil doen op het werk en welke nieuwe dingen je wil leren. Mensen zijn immers groeigericht. We hebben doelen nodig om naartoe te werken. Je kan je wel even op je gemak voelen in een comfortabele positie, maar een gebrek aan uitdaging is op termijn nefast voor je werkvreugde.


Vertrek vanuit je eigen sterktes

Wat je goed kan én graag doet, geeft je vaak de grootste voldoening. Ga daarom uit van je eigen troeven om te bepalen welke richting je uit wil met je loopbaan. Vind je het moeilijk om die zelf te bepalen, dan kan je een aantal mensen die je vertrouwt (bv. familieleden, vrienden, collega’s) vragen wat volgens hen jouw 3 grootste talenten zijn. Aan hoe meer personen je die vraag stelt, hoe duidelijker het resultaat van je rondvraag.


Naast je takenpakket kunnen ook andere factoren aan de basis liggen van je negatieve gevoel. Een slechte relatie met collega’s of je leidinggevende bijvoorbeeld. Probeer ook daarvan de oorzaak te vinden voor je actie onderneemt en begin opnieuw bij jezelf. Wat zou je anders kunnen aanpakken om de relatie te verbeteren? Hoe maak je de andere persoon op een constructieve manier duidelijk wat er schort?

Stap 3: onderneem actie

Pas na een grondige analyse van de oorzaken is het tijd om actie te ondernemen. Welke stappen je het best zet, hangt opnieuw sterk af van de situatie. Maar duidelijke communicatie met je leidinggevende of een collega van hr is meestal een belangrijk onderdeel van die fase.

Een ontwikkelings- of functioneringsgesprek is een mooie gelegenheid om je probleem aan te kaarten. Of je vraagt gewoon zelf een gesprek aan met je leidinggevende.

Heb je het gevoel dat dit onderwerp niet bespreekbaar is met je leidinggevende of iemand van hr? Overweeg dan een bezoek aan een loopbaancoach. Hij of zij analyseert met jou de situatie en helpt je te ontdekken welke stappen je het best zet.


Jobcrafting: boetseer je eigen job

Een benadering die steeds populairder wordt in organisaties is ‘jobcrafting’ of ‘baanboetseren’. Daarin sta jij als medewerker centraal: samen met je leidinggevende en de hr-afdeling pas je je jobinhoud aan op basis van je vaardigheden, talenten en interesses. Kleine wijzigingen kunnen al een grote impact hebben op je werkbeleving.

Dat levert een win-winsituatie op: jij hebt inspraak in je jobinhoud en ook je werkgever plukt er de vruchten van. Je motivatie neemt immers toe en je helpt mee de teamdoelstellingen te halen door te doen waar je écht goed in bent. Twee belangrijke voorwaarden: jij weet waar je naartoe wil met je loopbaan en je organisatie staat open voor deze aanpak.

In dit artikel lees je meer over jobcrafting.


Volg de opleiding op jouw maat

Wil je je carrière een nieuwe wending geven of specifieke skills aanscherpen, dan is een opleiding een krachtig middel om dat doel te bereiken. Baseer je ook voor deze keuze op je wensen en noden:

 • Wat wil je precies leren? En voor welke specifieke taken wil je die nieuwe inzichten gebruiken? Je concrete leerdoelen zijn de leidraad voor je opleidingskeuze.
 • Hoe leer je het best en het liefst bij (klassikaal, online, on the job van collega’s …)? Hier lees je meer over de voordelen van klassikaal en online leren.
 • Wil je de opleiding tijdens of na de werkuren volgen?
 • Beantwoordt het aanbod van je organisatie aan je verwachtingen of ga je zelf op zoek naar een geschikte opleiding?

Win zoveel mogelijk informatie in voor je je inschrijft. Zo weet je zeker dat de opleiding perfect aansluit op het doel dat je voor ogen hebt. En dat je je loopbaan de juiste wending geeft.


Heb je het gevoel dat jouw loopbaan een nieuwe wending nodig heeft?

Ontdek ons opleidingsaanbod voor werknemers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts