Data leren analyseren? 5 tips van een finaliste in het WK Excel.

U hebt een schat aan data in uw bedrijf en u wilt daar meer uit halen. Zoek niet meteen naar een duur en ingewikkeld programma! Met Excel kunt u veel meer dan een paar saaie tabellen maken. Bovendien kunnen uw medewerkers zelfstandig al heel wat leren doen in Excel. Vergeet dus de dure en lange opleidingstrajecten in eerste instantie.

Daar weet Joke Vranken alles over. Tijdens haar werk en een aantal Cevora-opleidingen deed ze een schat aan ervaring op met Excel. Begin dit jaar werd ze zelfs derde op het wereldkampioenschap Excel. Dit zijn haar tips om méér te halen uit Excel.

1.     Denk niet te snel dat Excel het niet kan

Ja, Excel is bekend voor zijn draaitabellen. Maar Excel, en zeker de laatste versie, kan veel meer. “Ik ga er steeds van uit dat er altijd een oplossing te vinden is”, zegt Joke. Data verwerken en analyseren is één ding. Maar Excel laat ook toe om data te visualiseren. Zo maakt u uw gegevens toegankelijk voor mensen die afgeschrikt worden door cijfers. Bovendien merkt u zo gemakkelijker trends, die u met het blote oog niet ziet in ellenlange tabellen.

“Ik ga er steeds van uit dat er altijd een oplossing te vinden is”

2.     Start met de eenvoudige functies

Aan die visualisaties bent u niet op één, twee, drie toe, dat klopt. Het vraagt dat u eerst de data leert verkennen. Hoe? Leer een aantal functies in Excel kennen en experimenteer daarmee. “Start met de basisfuncties als sum, average en count“, raadt Joke aan. “Werk daarna verder met meer ingewikkelde functies, zoals vlookup/hlookup, index, match en indirect.”

3.     Blijf nieuwsgierig verder zoeken

Hlookup, index en match? Leest u enkel game, set & match? Of haakt u volledig af? Begrijpelijk. Maar als u wilt bijleren en vooruit gaan, hebt u beter de reflex om ze even te googelen en te ontdekken hoe ook die functies u helpen.

Zo doet ook Joke het. “Bij de meest voor de hand liggende oplossing stel ik me altijd de vraag: is er geen efficiëntere oplossing te vinden? Daar ga ik dan naar op zoek. Ik heb ontzettend veel geleerd door telkens te blijven zoeken naar mogelijke oplossingen”, zo ontluikt Joke haar succesformule.

4.     Met een opleiding valt de puzzel heerlijk in elkaar

Excel leren is dus soms blind springen en dan trappelen om het hoofd boven water te houden. Een ‘zwemleraar’ langs de kant helpt enorm – maar u moet toch al wat watergewenning gehad hebben.

Zo is het ook met Excel. Hebt u al wat uitgeprobeerd en volgt u dan een opleiding?  Dan vallen de puzzelstukken netjes in elkaar. Zo’n opleiding helpt u om verbanden te zien en nieuwe combinaties te maken die u een trapje hogerop brengen.

5.     Een opleiding zet u verder op weg

Eens u de basis onder de knie hebt, inspireren opleidingen u om verder te gaan. Joke is bijvoorbeeld benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI. “Ik had mijn oog al eens laten vallen op de Cevora-opleiding. Ik overweeg nu om de opleiding te volgen om zo een goede basis mee te krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts