Doe de test: is een opleiding altijd de juiste oplossing?

“Lukt het niet met je job? Dan sturen we je op cursus.”

Klinkt u bekend in de oren? We grijpen snel naar extra opleidingen als een collega zwak presteert. Een slechte reflex. En vaak weggegooid geld. Want niet elk probleem is te wijten aan ontbrekende kennis of vaardigheden. Ook als opleidingscentrum verkiezen wij kwaliteit boven kwantiteit – leren mét resultaat boven overvolle leslokalen. Daarom raden wij u aan om nutteloze opleidingen te vermijden. Speur liever eerst naar dieperliggende oorzaken.

Niet kunnen of … niet willen?

Stel: uw verkoper haalt zijn cijfers niet. Dan lijkt de oplossing simpel: stuur hem op salestraining. Maar wacht! Is hij zélf overtuigd van de meerwaarde van uw product? Deelt hij uw klantgerichte visie?

Met andere woorden: is uw medewerker wel genoeg betrokken bij zijn job en bij uw bedrijf? Nee? Dan veranderen zelfs honderd opleidingen daar niets aan. Kies eerder voor gesprekken en coaching. Zodat dat hij doordrongen raakt van uw visie.

Toch een kwestie van kunnen? Graaf dan dieper

U bent zeker dat uw verkoper op één lijn zit met uw visie. En dat hij met plezier zijn job doet. Hij wil dus wel, maar hij kan het niet. Dan zijn er drie mogelijkheden:

  1. Hij beschikt niet over de juiste middelen. Bijvoorbeeld: hij mankeert een computerprogramma om snelle, correcte en overtuigende offertes op te maken.
  2. Hij werkt niet onder de optimale omstandigheden. Bijvoorbeeld: hij moet klanten ontvangen in een rommelig hoekje van het magazijn.
  3. Hij mist kennis of vaardigheden. Bijvoorbeeld: hij vindt geen antwoord op tegenwerpingen van klanten.

Onthoud: alléén in dat laatste geval is een opleiding de juiste oplossing. En zal die ook echt tot resultaat leiden.

Doe zelf de test

Nog een voorbeeld: een receptioniste die uw klanten afsnauwt. Stuurt u ze naar een opleiding … of niet? Maak hier zelf de oefening. En ga voortaan ook zo te werk in uw eigen bedrijf. Zo zorgt u voor productievere medewerkers – met minder nutteloze opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts