Evaluatiegesprek: een hot issue

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 2 minuten

Het jaarlijkse evaluatiegesprek is zoals uw verjaardag: u kijkt er reikhalzend naar uit of reusachtig tegenop. Geen wonder dat het functioneringsgesprek flink ter discussie staat. En dat er evenveel tegenstanders zijn als voorstanders. Al zijn die het hierover wél eens: beter géén dan een ondeskundig evaluatiegesprek.

Evaluatiegesprek: weg ermee!

“Evaluatiegesprekken zijn tijdrovende gedrochten […] We moeten de cultuur meer vormen op basis van de informele dialoog en feedback. Zoals thuis.”

Dat zijn de woorden van Ignace Van Doorselaere, CEO van lingeriegroep Van de Velde. En hij is niet de enige die het jaarlijkse evaluatiegesprek liever in de prullenmand ziet.

De argumenten contra:

  • Het evaluatiegesprek is te bureaucratisch en formeel.
  • Een jaar is veel te lang voor een bedrijf dat kort op de bal speelt.
  • Niemand volgt het functioneringsgesprek verder op. Het eindigt als een ongelezen rapport in de dossierkasten van de hr-afdeling.

Kortom, vervang het evaluatiegesprek door veelvuldige feedbackmomenten – zonder voorbereiding of formulieren. Daarvoor bestaan er zelfs heel wat softwaretools. In dit filmpje geeft Booking.com het goede voorbeeld.

Evaluatiegesprek: onvervangbaar!

“In 90 procent van de gevallen is er gewoon geen beter alternatief.”

Dat zegt Frederik Anseel, professor aan de UGent. Heel wat experts waarschuwen om het kind niet met het badwater weg te gooien. De argumenten pro:

  • De discipline van het evaluatiegesprek dwingt u om nu en dan stil te staan bij de prestaties van alle werknemers.
  • Het jaarlijkse evaluatiegesprek geeft u de kans om de waan van de dag te overstijgen.
  • Informele en geïmproviseerde gesprekken focussen vaak alleen op wat niet goed is – een spontaan complimentje geven, zit nu eenmaal niet in onze cultuur.

Evaluatiegesprek: doe het ten minste goed

Wat is voor uw organisatie de beste oplossing? Dat hangt af van uw bedrijfscultuur. En die kent u zelf het beste. Kiest u voor een formeel evaluatiegesprek? Hou dan deze tips in het achterhoofd:

  • Koppel een evaluatiegesprek niet aan een beloning zoals een bonus of loonsverhoging. Want dan gaan werknemers hun prestaties opblazen en managers die net minimaliseren.
  • Zorg voor een échte dialoog tussen werknemer en leidinggevende. Met aandacht voor pluspunten en tekortkomingen aan beide zijden.
  • Spreek bij een evaluatie af wat u van elkaar verwacht en volg dat ook nauwgezet verder op.

Wat zijn uw ervaringen met het evaluatiegesprek? Hebt u zelf nuttige tips? Laat het ons zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen, blog-artikels, events en tips die je carrière vooruithelpen!

Gerelateerde posts