Evidence-based hrm: een stevig fundament voor uw personeelsbeleid

“Uw plan klinkt goed. Kunt u het ook becijferen? Dan zijn we overtuigd!”

Klinkt u dat als hrm-medewerker vertrouwd in de oren? Uw eindeloze enthousiasme en feilloze intuïtie zijn niet altijd genoeg om uw management te overtuigen. Feiten, cijfers en bewezen impact – dát willen ze daar zien. Precies wat evidence-based hrm u biedt.

Een van de grootste voorvechters van evidence-based hrm is Cédric Velghe, zaakvoerder van The VIGOR Unit. We legden hem deze prangende vragen voor.

Wat is evidence-based hrm precies?

“Evidence-based hrm is een manier om die hr-oplossingen te vinden die de grootste kans op succes bieden. Door wetenschappelijk onderzoek te consulteren, interne data onder de loep te nemen en met alle partijen te overleggen. Maar vooral door kritisch te blijven. Een evidence-based hrm-professional is extra waakzaam voor denkfouten zoals ingebeelde oorzakelijke verbanden.”

Wat is dan het verschil met hr analytics?

Hr analytics gaat over de tweede pijler van evidence-based hrm: statistische analyse van data die aanwezig zijn in de organisatie. Voorbeelden? Het aantal opleidingsuren per leeftijdsgroep of de gemiddelde loonkosten per functiecategorie. Hr analytics koppelt die gegevens zodat u er nog meer uithaalt. U legt verbanden tussen cijfers, meet de effecten van maatregelen, maakt voorspellingen, … En neemt zo de juiste strategische beslissingen.”

En welke meerwaarde biedt het raadplegen van wetenschappelijk onderzoek?

“Waarom zou je het warm water telkens opnieuw uitvinden? Er zijn al enorm veel studies naar de doeltreffendheid van hr-maatregelen – gebruik ze gewoon. Zo vermijdt u dure mislukkingen. De wetenschappelijke vakliteratuur staat bovendien bol van innovatieve ideeën.

Onlangs vroeg een kmo ons of het een goed idee was om het evaluatiegesprek  af te schaffen. Dankzij ons speurwerk konden we dat bevestigen én alternatieve feedbackprocessen voorstellen.”

“Waarom zou je het warm water telkens opnieuw uitvinden?”

Is evidence-based hrm niet erg duur, zeker voor een kmo?

“Dat is een misverstand. Er is tijd én expertise voor nodig, dat klopt. Wij hebben doorgaans vijf tot tien mandagen nodig per opdracht. Maar zeker voor potentieel grote hr-investeringen is dat niet onoverkomelijk. Want als die mislukken, kost dat een veelvoud.

Bovendien hoef je niet meteen all the way te gaan met evidence-based hrm. Begin al eens met consequent kritisch te zijn en regelmatig informatie te sprokkelen bij betrouwbare bronnen of academici.”

Zijn er nog van die misverstanden over evidence-based hrm?

“Het grootste misverstand is dat evidence-based hrm alleen oog heeft voor wat de wetenschap dicteert. Maar als er geen betrouwbare studies voorhanden zijn, kijken we net zo goed naar andere informatiebronnen. Maar wél altijd met een kritische blik.”

“Je hoeft niet meteen all the way te gaan met evidence-based hrm. Begin al eens met consequent kritisch te zijn.”

Vijf tips voor evidence-based hrm

We vroegen Cédric Velghe naar concrete aanbevelingen voor beginnende evidence-based hrm-professionals. Hij gaf er meteen vijf:

  1. Leer eerst bij over evidence-based hrm. Het Center for Evidence-Based Management biedt heel wat informatie op zijn website . En als lid hebt u toegang tot wetenschappelijke samenvattingen en databases.
  2. Volg media die evidence-based informatie aanbieden: websites zoals ScienceForWork , I/O at Work  en Mensenkennis.be . Of lees evidence-based managementboeken zoals The Progress Principle .
  3. Leg contacten met academici. Die delen graag recente artikels én zoeken bedrijven die ‘proefkonijn’ willen zijn. Een win-winsituatie!
  4. Leg uw leveranciers en hr-dienstverleners op de rooster. Hoe wetenschappelijk zijn hun testen en opleidingsprogramma’s?
  5. Wees kritisch. Stel voortdurend uw eigen vooronderstellingen én die van anderen in vraag.

Klaar om ook aan de slag te gaan met evidence-based hrm? Dan zijn dit een paar nuttige tools: INNDUCE.me  om de innovatieprestaties van uw medewerkers te meten, CAT Manager  om snel de betrouwbaarheid van wetenschappelijke studies te achterhalen en Beroepgps  om waterdichte functieomschrijvingen op te stellen.

Hebt u zelf al ervaringen met evidence-based hrm? Deel ze dan in de reactiemodule.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts