Wat leert uw bedrijf van Pokémon GO?

Zit u alleen aan de lunchtafel omdat uw collega’s ‘op jacht’ zijn? Is uw receptioniste de wanhoop nabij omdat Pikachu zich verschuilt in uw bedrijf? Of vindt u zélf uw concentratie niet vóór u dat volgende level hebt bereikt?

Pokémon GO: sommigen zijn erdoor bezeten. Anderen begrijpen er niets van. Maar het instantsucces is onmiskenbaar. Verstokte couchpotato’s wandelen plots tientallen kilometers. Volslagen onbekenden maken spontaan een praatje.

Kortom: spelenderwijs veranderen mensen hun gedrag. Zonder moeite raken ze gemotiveerd en leren ze bij. Net wat u wilt als opleidingsverantwoordelijke! Maak daarom dringend kennis met gamification.

Gamification: spelend leren

Gamification is een duur woord voor: het verrijken van het leertraject met een spelelement. Educatieve computerspelletjes of serious games trainen specifieke vaardigheden zoals samenwerking, inzicht en probleemoplossing. De cursist geniet van de uitdaging, krijgt instantfeedback en leert bij in eigen tempo. De resultaten zijn verbluffend!

Moet u dan investeren in een computergame om te profiteren van de voordelen van gamification? Nee hoor. Er bestaan talloze manieren om het mobiliserende effect van games in te zetten voor uw opleidingen.

Eenvoudige voorbeelden van gamification

Het onthaal van nieuwe medewerkers leent zich uitstekend tot gamification. Stuur uw nieuwe collega op pad met foto’s van zijn medewerkers. Hij moet hen zo snel mogelijk vinden én interessante weetjes verzamelen. Het resultaat ziet er dan zo uit.

Nog een gamification-voorbeeld naar Pokémon-model? Verspreid uw bedrijfsmascottes over verschillende locaties. Daag uw collega’s uit om er zoveel mogelijk te verzamelen. Wedden dat er plots meer interacties zijn op de werkvloer? En ook dát zijn leermomenten. Want hoeveel creatieve ideeën ontstaan niet aan de koffiemachine?

Cevora_Baseline_NL_robot

Nog een laatste belangrijke tip: leg altijd een prijs klaar voor de winnaar. Want zonder beloning … geen spel.

Hebt u zelf ideeën voor gamification op de werkvloer? Deel ze dan in een reactie hieronder. En inspireer zo andere bedrijven. Want voor wie de weg kent, liggen nieuwe kansen – net als Pokémons – voor het grijpen.

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts