Het flowconcept

Volgens de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi zijn mensen in een ‘flow’ als ze sterk intrinsiek gemotiveerd geraken om iets te doen. De acht voorwaarden voor intrinsieke motivatie zijn volgens hem:

 1. De doelen zijn duidelijk.
 2. De context levert directe feedback die ligt besloten in de activiteit zelf.
 3. Uitdagingen en vaardigheden zijn in evenwicht.
 4. De concentratie neemt toe, denken en doen vallen samen.
 5. Alleen het hier en nu tellen.
 6. De situatie wordt volledig beheerst.
 7. Het tijdsbesef verandert.
 8. Er treedt egoverlies op.

Hoe slaagt de serious game voor contactcenters erin om zijn spelers in zo’n staat van flow te brengen? Wel, door zijn vernuftige opbouw.

 1. De doelen zijn duidelijk: zo snel mogelijk klanten met vragen op sociale media helpen.
 2. De feedback zit vervat in het spel, de speler krijgt onmiddellijk feedback en suggesties om beter te doen.
 3. De uitdagingen en vaardigheden zijn in evenwicht. De eerste minuten zijn iets minder moeilijk, zodat de speler het spel snel meester wordt. Daarna worden de situaties complexer én de toegemeten tijd almaar korter. Kortom: de moeilijkheidsgraad van het spel volgt de stijgende behendigheid van de speler.
 4. De volgende punten van het flowverhaal volgen vanzelf: de speler zit helemaal in het spel, verliest de tijd uit het oog en vergeet dat hij een spel aan het spelen is. En dat is nu net de optimale conditie om sneller te leren.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.