“Ook als IT’er zijn bijkomende opleidingen een must op de arbeidsmarkt”

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 2 minuten

Bedrijven worstelen al enkele jaren om gespecialiseerde IT’ers te strikken. Vooral het tekort aan kandidaten met de juiste competenties blijkt een groot struikelblok. Toen Manssour zijn job als supportmedewerker kwijtraakte, besloot hij via Cevora een opleiding tot .NET-ontwikkelaar te volgen en zo de krapte op de arbeidsmarkt naar zijn hand te zetten. “Je regelmatig bijscholen is nodig wil je inzetbaar blijven.”

Interesse in de vele deelaspecten van IT

In 2013 studeerde Manssour Hamdi af aan de Haute Ecole Libre de Bruxelles (HELB) in de richting beleidsinformatica. “Ik koos toen voor die opleiding omdat het programma zo ruim was – op het einde van de rit had je een stevige bagage op het vlak van programmeren, beheer van online databases en ontwikkeling van mobiele applicaties”, vertelt Manssour. “Tijdens die studies heb ik ervaring kunnen opdoen dankzij een stage van 15 weken, waarbij ik vooral programmeerde.”

Na een korte zoektocht ging Manssour in maart 2014 aan de slag als support engineer bij een speler in Voice Over IP (VOIP). “Bellen via het internet, op een minder technische manier gezegd. Daar was mijn takenpakket veel breder: ik installeerde de software voor klanten, bemande mee de helpdesk om technische problemen op te lossen en gaf ook opleidingen over de software.”

Specialisatie is een troef

In juni 2019 verliest Manssour zijn job. “Je zou denken dat je met een diploma in IT meteen weer aan de bak geraakt, zeker nu er zo veel vacatures opstaan”, vervolgt hij. “Maar niets is minder waar. Het was intussen 6 jaar geleden dat ik afstudeerde, de IT-wereld evolueert zo snel dat dat bijna een eeuwigheid is. Tegenwoordig zoeken bedrijven ook meer gespecialiseerde profielen, programmeurs in één bepaalde codetaal bijvoorbeeld.”

Daarop besloot Manssour om zich in te schrijven voor de opleiding tot .NET-ontwikkelaar. “Ik had al van vrienden over deze opleiding gehoord en vrijwel allemaal vonden ze na afloop snel werk. Het programma is dan ook zeer interessant: in 6 maanden leer je alle ins en outs van programmeren in .NET en behaal je een reeks certificaten waarmee je je skills aantoont.”

Meer dan vakkennis

Cursisten krijgen bovendien coaching in de zoektocht naar een nieuwe job. “Er zijn lessen om je je cv op punt te zetten en sessies in sollicitatieskills. Zo oefen je gesprekken en leer je antwoorden formuleren op veelgestelde vragen van recruiters. Ten slotte heb je ook de kans om een stage te volgen, maar dat deed ik niet. Ik kreeg een interessante werkaanbieding van Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorwegen, die ik niet kon afslaan. In september start ik er als developer – en of ik ernaar uitkijk!”


Wist je dat 3 op de 4 werkzoekenden na hun Cevora-opleiding een job als bediende vinden?

Ontdek hoe Cevora ook jou kan helpen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts