Opleidingen voor je organisatie terugbetaald: welke premies kan je aanvragen?

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 3 minuten

Medewerkers die bijleren zijn gelukkiger op de werkvloer en bieden je bedrijf toegevoegde waarde. De overheid stelt daarom premies ter beschikking om opleidingen voor werknemers te financieren. Zijn die werknemers bedienden die onder het paritair comité 200 vallen, dan kan je ook bij Cevora premies aanvragen. Kan je nog volgen? Met dit overzicht vraag je de juiste premies aan.

Welke opleidingspremies biedt de overheid aan?

De overheid van elk Belgisch gewest biedt kmo’s een vorm van financiële steun voor opleidingen aan.

Vlaanderen: kmo-portefeuille

Dankzij de kmo-portefeuille krijg je als ondernemer financiële steun voor opleidingen en adviesdiensten. Je krijgt per jaar maximum € 7500 steun van de Vlaamse overheid.

Meer info over de Vlaamse kmo-portefeuille.

Tip: tot 31 december 2020 kan je ook met de werkbaarheidscheque opleidingsacties financieren die een antwoord bieden op de gewijzigde werkomstandigheden door de coronacrisis.

Wallonië: opleidingscheques

Als Waalse kmo kan je werknemers voor de helft van de prijs een opleiding laten volgen bij een erkend opleidingscentrum. Zo kost een uur opleiding € 15 in plaats van € 30. Er bestaan ook cheques specifiek voor taalopleidingen en voor opleidingen gericht op milieubewust ondernemen. Het maximumaantal cheques dat je per jaar kan aanvragen, hangt af van je bedrijfsgrootte.

Meer info over de Waalse opleidingscheques.

Brussel: opleidingspremies

Ben je een kmo met een zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je premies aanvragen die 40% tot 70% van je opleidingskosten dekken. Let op: minstens een maand voor de start van de opleiding moet je je premie aanvragen. Je kan per jaar maximum 5 opleidingen financieren met een premie.

Meer info over de Brusselse opleidingspremies.

Combineer met de opleidingspremies van Cevora

Vallen je bedienden onder het paritair comité 200, vraag dan zeker ook bij Cevora opleidingspremies aan. Die zijn immers perfect combineerbaar met de overheidspremies. Bij Cevora krijg je premies voor opleidingen die minder dan zes maanden geleden zijn afgelopen. Dat toon je makkelijk aan met de factuur van het opleidingscentrum. Gaf een eigen medewerker de opleiding, dan kennen we de premies toe op basis van de beschrijving en de ondertekende aanwezigheidslijsten.


Wat met online opleidingen?

Online opleidingen zijn sinds de coronacrisis enorm populair. Uit de meeste e-learningplatformen haal je makkelijk gedetailleerde rapporten om je premies aan te vragen. Voor opleidingen via Skype, Zoom, Teams of andere applicaties voor online samenwerking is een lijst automatisch genereren niet altijd mogelijk. Een duidelijk overzicht in Excel is in dat geval voldoende voor je aanvraag.

Nieuwe premie: krijg een tussenkomst tot € 200 per medewerker bij de aankoop van een licentie voor een e-learningplatform. Lees meer over deze premie.


We ondersteunen je met een gepersonaliseerd opleidingsplan

Om je premies vlot aan te vragen en te ontvangen, registreer je het best een opleidingsplan. Dat plan is je op maat gemaakte werkinstrument om de leercultuur in je organisatie gericht en gestructureerd te versterken. Daarnaast geniet je met een opleidingsplan nog twee interessante voordelen:

  • je kan als werkgever een Cevora-opleiding volgen;
  • je kan in-company opleidingen organiseren.

Had je geen opleidingsplan in 2019? Dan hebben we goed nieuws: je krijgt een eenmalige premie van € 500 als je vóór 31 maart 2021 een opleidingsplan indient.

Een opleidingsplan registreren is makkelijk en gratis. Lees hier hoe je een opleidingsplan registreert.


Hr-medewerker Caroline: “Premies snel en makkelijk uitbetaald”

Softwaregigant Odoo is een bedrijf dat gretig gebruikmaakt van de voordelen van het opleidingsplan. “IT is een sector die snel beweegt”, legt hr-medewerker Caroline Moons uit. “Opleidingen zijn voor ons dan ook enorm belangrijk om competitief te blijven. Cevora is daarin onze vaste trainingspartner met hun uitgebreide catalogus, ook wat online opleidingen betreft. Daarnaast doen we een beroep op de premies van Cevora, voor zowel externe opleidingen bij andere instanties als interne opleidingen – zoals een opleiding over boekhouding door onze financieel directeur. Dankzij ons opleidingsplan krijgen we die altijd snel en makkelijk terugbetaald.”


Hoeveel krijg je terugbetaald door Cevora?

Het maximale bedrag aan opleidingspremies waarop je organisatie elk jaar recht heeft, is 125% van je automatische bijdrage aan het Sociaal Fonds óf 2500 euro, afhankelijk van wat het hoogste bedrag is.

Voor werknemers tot 45 jaar krijg je per deelnemer € 7 per uur terugbetaald, met een maximum van 6 uur per dag (€ 42 per dag). Voor werknemers van 45 jaar of ouder liggen de premies dubbel zo hoog. Deze nieuwe regeling geldt voor opleidingen met een startdatum vanaf 1 september 2020.

Een voorbeeld: acht medewerkers volgen een Excel-training van 7 uur. Twee van hen zijn ouder dan 45 jaar. Voor deze opleiding krijg je als werkgever dus een premie van € 420 (6 x 6 uur (= het maximum per dag) x € 7 + 2 x 6 uur x € 14).

Een overzicht van de opleidingspremies vind je op onze website.


Je opleidingen terugbetaald krijgen door Cevora?

Vraag nu een opleidingspremie aan of registreer eerst je opleidingsplan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts