SCORM & xAPI: klaarheid in complexe e-learning-termen

Vermeulen Mathias

L&D professional - founder van WinstonWolfe - Co-founder van Dutch & Dillon - Organiseert #LearningTechDay - Bestuurslid van #VOVnetwerk
Vermeulen Mathias
Leestijd: 3 minuten

In een vorige post hadden we het over de keuze van een Learning Management System of LMS. Eens je zo’n systeem gekozen hebt, wil je er optimaal gebruik van maken, door er bijvoorbeeld e-learningmodules te publiceren. Dan is de kans reëel dat je de term SCORM hebt horen vallen. En misschien heb je ook wel al gehoord van xAPI?

In dit artikel onthullen we enkele geheimen achter deze intimiderende afkortingen. In het L&D-wereldje houden we ervan om moeilijke termen en leuke afkortingen te gebruiken. Tijd om klaarheid te scheppen!

SCORM, een standaard voor data uit e-learning

Laten we beginnen met de standaarden en de specificaties. Als je met digitaal leren start, dan hoop je toch wat gegevens binnen te halen over wat je collega’s geleerd hebben.

Lang geleden, in het jaar 2000, ontwikkelde Rustici op vraag van de Amerikaanse Defensie hiervoor een standaard, namelijk SCORM (Scalable Content Object Reference Model). Vandaag, bijna 20 jaar later, is dit nog steeds goed ingeburgerd binnen e-learning.

Als jouw Learning Management Systeem SCORM-compliant is – en dat zijn ze allemaal – dan kan je uit elke module die met de SCORM-standaard gepubliceerd werd, ietwat data halen.

Welke data?

Zeer beperkte gegevens, maar voor de meeste organisaties ruimschoots voldoende.

Tijden veranderen echter. Mensen leren niet enkel meer vanop hun pc op het werk, in een vaste e-learningomgeving. Neen, mensen leren overal, waar ze ook zijn, 24/7… En de vraag hier was dan ook: hoe kunnen we al deze leerervaringen die niet via het LMS verlopen capteren en registreren? Want de oude SCORM-standaard kon hierop geen antwoord bieden.

xAPI: de volgende stap

Om deze redenen werd de Experience API-specificatie (of xAPI) ontwikkeld. Opnieuw kwam de vraag van de Amerikaanse Defensie. Deze nieuwe specificatie laat toe om alle vormen van online leren te gaan registreren en via een Learning Record Store (LRS) te gaan verzamelen.

De xAPI-specificatie zelf is iets technischer van aard, maar werkt altijd volgens een vast stramien. Je hebt een Actor, een Verb en een Object. Met onderliggend trouwens nog een pak extra data. Ingewikkeld, niet?

LMS vs LRS

Toegegeven, het klinkt allemaal behoorlijk complex. We hebben plots niet enkel SCORM en xAPI, maar ook LMS’en en LRS’en. Waarin zit hier dan het verschil?

Wel, een LMS is – zoals de naam het zegt – een systeem om vooral te managen en content te verspreiden. In een LMS kunnen mensen inloggen en een module volgen. En door de SCORM-standaard ontvangt het LMS vervolgens enkele gegevens over jouw prestaties.

Een Learning Record Store of LRS is een plaats waar je enkel data verzamelt. Data die via de xAPI-specificatie in die LRS-omgeving binnenkomt. Die gegevens kunnen trouwens van overal komen: artikels, blogs, video’s, games, e-learningopleidingen, sociale netwerken, … Alles wat online gebeurt, kan in theorie een statement genereren die in jouw LRS terecht komt.

En aangezien data uitermate belangrijk is om nadien goede analytics uit te voeren, is het wat ons betreft handig om de mogelijkheden van xAPI te exploreren.

Geen paniek echter, want dit betekent zeker niet dat je als L&D-professional een ware IT-expert moet worden. Weet enkel dat LMS-systemen en de geldende SCORM-standaard dringend aan revisie toe zijn en dat xAPI en de hieraan verbonden Learning Record Stores een mogelijk antwoord kunnen bieden.

Nog eens die afkortingen

  • SCORM = Scalable Content Object Reference Model, de oude standaard voor e-learningdata.
  • xAPI = Experience Application Programming Interface, de nieuwe specificatie voor e-learningdata.
  • LMS = Learning Management System, een platform dat ondersteuning biedt bij het selecteren, volgen en geven van opleidingen.
  • LRS = Learning Record Store, de plaats waar je e-learningdata verzamelt.

Wat doe jij met e-learningdata?

Ben jij steeds bezig met analyse & bijsturen op basis van data uit e-learning? Of is het te complexe en ondoorgrondelijk? Is er een topic waarover je graag meer zou lezen op deze blog? Deel je ervaring in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen, blog-artikels, events en tips die je carrière vooruithelpen!

Gerelateerde posts