Starten met e-learning: tien tips

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 3 minuten

Denkt u erover om te starten met e-learning in uw organisatie? Dan gaat u beter niet over één nacht ijs. Deze tien tips zetten u op de goeie weg:

1. Onderzoek of uw organisatie openstaat voor e-learning

Om een nieuwe leermethode succesvol in te voeren hebt u tijd, ondersteuning en middelen nodig. En daarvoor is de ‘buy-in’ van uw management cruciaal. Probeer hen dus warm te maken voor uw initiatief. Meer flexibiliteit, meer maatwerk, minder verspilling van tijd. Zijn dat argumenten die uw management kunnen overtuigen?

2. Geef e-learning een plek in uw globale leerstrategie

Ontwikkelde u samen met uw HR-collega’s een globaal leerplan? Denk er dan aan e-learning in uw tactieken in te passen. Zo blijft uw leerplan evenwichtig en doeltreffend. Weet dat e-learningopleidingen de grootste impact hebben als ze ingebed zijn in een traject met klassikale opleidingen.

3. Stel een strijdplan op: wat zijn de moeilijkheden van e-learning?

E-learning heeft heel wat voordelen, maar hou ook rekening met mogelijke obstakels. Denk na over praktische problemen: wat doet u als de technologie niet werkt? Of als uw medewerkers geen tijd hebben? Wat als medewerkers vanop hun werkplek geen toegang hebben tot het internet?

Lijst op hoe u zulke situaties zult aanpakken, en toets regelmatig af. Zo pakt u eventuele moeilijkheden doeltreffend aan.

4. Stuur de verwachtingen over e-learning bij

Informeer uw medewerkers uitgebreid over het doel én de beperkingen van e-learning. Zo krijgen zij de juiste verwachtingen en wijzen alle neuzen in dezelfde richting.

5. Bekijk of u zelf content creëert of uit een bestaand aanbod kiest

Vraag uzelf af welke klassikale trainingen u moet omvormen naar een digitale versie. Want soms volstaan ze – of zijn ze zelfs doeltreffender. Als u louter kennis wilt overdragen, dan is e-learning op zich voldoende. Moeten uw collega’s ook vaardigheden inoefenen of attitudes veranderen, dan is e-learning best onderdeel van een breder traject.

Hebt u geen tijd, geld of inspiratie om onlinetrainingen te creëren? Kies dan voor bestaande e-learningmodules. Zowel Cevora als VDAB hebben een ruim aanbod. U bent zeker van kwaliteit, want hun modules bewezen hun nut ruimschoots.

6. Bedenk vooraf hoe u het succes van uw e-learningmodules zult meten

Blijkt e-learning een succes in uw organisatie? Prima! Maar hoe meet u dat succes? Controleert u de scores van een getimede eindtest? Of bekijkt u hoeveel u bespaart op tijd en middelen? Wat u ook kiest, ga op voorhand na welke informatie u nodig hebt en hoe u die verzamelt.

7. Zorg dat de technologie tegemoetkomt aan de noden van uw medewerkers

Zorg dat uw e-learningtoepassingen zijn aangepast aan uw medewerkers. Bekijk de technologie die u aanbiedt daarom ook vanuit hun standpunt. Dikwijls ontdekt u zo belangrijke details die het leerproces onnodig bemoeilijken. Pakt u die aan? Dan verloopt e-learning vlot en zonder wrevel.

8. Zorg dat de e-learningmodules relevant zijn

Tijd besteden aan een cursus die u niets opbrengt? Daarvoor haalt u uw neus op. En dat geldt ook voor uw medewerkers. Let er daarom op dat de content en de modules die u aanbiedt, relevant zijn. Dat doet wonderen voor hun motivatie!

9. Stel voldoende tijd en de juiste middelen beschikbaar

Bij een klassikale opleiding krijgen uw medewerkers tijd vrij van hun dagtaak. Maar hoe pakt u dat aan bij digitale cursussen? Bedenk vooraf wanneer u tijd voorziet voor e-learning: tijdens of na de uren? Denk ook na over eventuele compensaties en bepaal of u apparatuur van het bedrijf ter beschikking stelt.

10. Ga na of u e-learning verplicht of facultatief maakt

E-learning vrijblijvend aanbieden heeft als voordeel dat wie deelneemt, oprecht geïnteresseerd is. Verplicht u e-learning? Dan zijn uw medewerkers niet altijd gemotiveerd. Tenzij u rekening houdt met deze tips.

Kriebelt het om te starten met e-learning? Blader dan eens door ons e-learningaanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen, blog-artikels, events en tips die je carrière vooruithelpen!

Gerelateerde posts