Je medewerkers motiveren om te leren: een fluitje van een cent!

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 2 minuten

Zijn je medewerkers gemotiveerd om bij te leren? Dan pluk je daar ongetwijfeld de vruchten van. Want wie gemotiveerd is,  ziet zelf de noodzaak in van een opleiding. En draait met zijn nieuw vergaarde kennis nog beter mee in jouw organisatie.

Maar wat doe je als het je medewerkers aan motivatie ontbreekt?

Medewerkers motiveren om te leren: drie belangrijke pijlers

Je medewerkers motiveren voor een opleiding, aartsmoeilijk? Helemaal niet. Volgens Daniel Pink, auteur van de bestseller ‘Drive’ steunt motivatie op drie pijlers. Pas je die toe? Dan zie je al snel het verschil.

De drie pijlers van Daniel Pink
 1. doel: verduidelijk wat het doel is van de opleiding. Alleen zo weet je werknemer of die relevant voor hem is … of niet.
 2. meesterschap: laat zien dat de opleiding bijdraagt aan de expertise van je medewerker.
 3. autonomie: geef je werknemer inspraak over de opleiding. Een gevoel van autonomie doet wonderen voor zijn motivatie.

Medewerkers motiveren om te leren: tips

De pijlers van Daniel Pink toepassen? Dat doe je zó:

 1. Leg het doel van de opleiding uit

  Laat je een medewerker een opleiding volgen? Vertel hem dan hoe hij daar baat bij heeft. En wat hij dankzij zijn nieuwe vaardigheden zal betekenen voor zijn afdeling. Op die manier voelt hij dat hij bijdraagt aan de toekomst van de organisatie. Ideaal voor zijn motivatie! Vind je het moeilijk om doelen concreet te benoemen? Gebruik dan de leerdoelenmaker.

 2. Ga na welke leermethode je medewerker op het lijf geschreven is

  Niet iedereen leert klassikaal het best. Gelukkig bestaan er tal van andere leermethodes die je werknemer doen uitblinken. Vraag hem daarom op welke manier hij het best leert, en bekijk hoe je daaraan tegemoet kan komen.
  Laat je medewerker bijvoorbeeld:

  • zelfstandig informatie opzoeken
  • les volgen in groep
  • in eigen tempo leren via e-learning
  • een-op-een leren van een collega of expert

Motiveren om te leren? Een succes!

Alle keuzes aan je werknemers overlaten, is niet altijd een optie. Maar probeert u de theorie van Daniel Pink zo goed mogelijk toe te passen? Dan heeft dat gegarandeerd effect op de motivatie van uw medewerkers. Want ze merken dat u rekening probeert te houden met hun wensen en voorkeuren. En steken daardoor gráág een tandje bij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts