5 stappen om een trefzeker leertraject te ontwerpen

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 2 minuten

Klassikaal leren of e-learning , augmented reality  of serious games , … Met zoveel mogelijkheden voel je je als opleidingsverantwoordelijke als een kind in een snoepwinkel. Hoe weet je dat je de juiste leermix brouwt? Door verder te kijken dan de opleiding zelf. En een beredeneerd leertraject te ontwerpen – op maat van de situatie én gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek .

En zie, een groepje KU Leuven-studenten en Knowledge On the Spot  maken het je gemakkelijk. Zij spitten de literatuur uit en vatten die samen in een reeks praktische aanbevelingen. Volg alvast deze vijf stappen om een leertraject te ontwerpen met een maximale impact.

Stap 1: analyseer het probleem vóór een leertraject te ontwerpen

Een werknemer presteert ondermaats. Jouw spontane reactie? Bied hem een opleiding aan! Logisch, want als opleidingsverantwoordelijke kijk je door een bevooroordeelde bril naar de werkelijkheid.

Zet die bril eens even af. Spit wat verder in het probleem. Misschien moet niet de werknemer maar zijn taak veranderen. Of de organisatie rondom hem.

Deze test  helpt je bepalen of een opleiding wel de juiste oplossing is.

Stap 2: formuleer duidelijke doelstellingen

Goed, je bent ervan overtuigd dat je er goed aan doet om een leertraject te ontwerpen. Bepaal dan nu wat je daarmee precies wilt bereiken. Dus niet ‘de werknemer moet beter presteren’ – maar een heel concreet antwoord op deze vragen:

  • Wat moet hij leren of waar moet hij nog in groeien?
  • Waarom moet hij dat leren?
  • Wanneer bekijken jullie samen hoe het loopt?
  • Hoe bekijken jullie dat?
  • Welke hulpmiddelen zijn er nodig om dat allemaal waar te maken?

Hulp nodig? De Leerdoelenmaker  zet je op weg.

Stap 3: ontwerp een leertraject met een verhaal

Heb je de vorige stappen netjes afgewerkt? Dan volgt deze vanzelf. Je motiveert je medewerker omdat je hem een logisch verhaal presenteert met een:

 • begin – Waar wil ik naartoe?
 • midden – Wat moet ik daarvoor leren en hoe doe ik dat?
 • einde – Wat is het resultaat?

Stap 4: hanteer kwaliteitscriteria voor je leertraject

Pas nu kies je de opleidingsvormen. Denk daarbij zo breed mogelijk, maar hou ze wel allemaal kritisch tegen het licht. Vraag je bij elke werkvorm af of die:

 • niet te bedreigend is voor de medewerker
 • rekening houdt met zijn kennis en ervaring
 • goed aansluit bij zijn persoonlijkheid
 • hem toelaat om actief mee te werken en mee te denken
 • verband houdt logisch samenhangt met het traject na de opleiding, zoals opvolging, coaching en oefeningen

Stap 5: na leertraject ontwerpen, leertraject evalueren

Evaluatie is natuurlijk een klassieker bij dit soort stappenplannen. En toch vaak stiefmoederlijk behandeld. Ga niet alleen na of uw medewerker tevreden is en heeft bijgeleerd. Controleer of hij die kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk kan toepassen. Kan hij dat niet of onvoldoende? Dan zijn er misschien extra inspanningen vanuit de organisatie nodig. Deze vragenlijst  helpt je bij dat evaluatieproces.

Heb je zelf goede tips rond het ontwerpen van een leertraject? Reageer dan hieronder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts