Zo haal je het maximum uit een webinar: ontdek onze tips en download de checklist

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 4 minuten

Webinars worden steeds populairder. Maar hoe haal je het maximum uit zo’n online sessie? Deze tips (mét handige checklist) bezorgen je een aangename, maar vooral leerrijke ervaring.

Een webinar is een seminarie dat je online volgt. Webinars zijn er in alle maten en vormen: van infosessies en opleidingen tot interactieve workshops. Maar ze vertrekken allemaal vanuit hetzelfde principe: een webinar volg je via je pc, smartphone of tablet vanaf een locatie naar keuze. Die voor velen ongewone situatie kan een invloed hebben op de concentratie, de kwaliteit en dus het resultaat van de leerervaring.

Hoe zorg je dat de impact van je leerervaring optimaal blijft in die ‘nieuwe’ leeromgeving? We zetten je op weg met een aantal nuttige tips.

De voorbereiding

Bestudeer eerst goed het programma van het webinar dat je wil volgen of aangeboden krijgt. Weet je perfect wat het zal inhouden of heb je meer info nodig? In dat laatste geval vraag je die op bij de organisator van de opleiding, een hr-collega of je leidinggevende.

Bepaal vervolgens je doelstellingen. Met welke zaken uit het programma wil je na het webinar iets doen op de werkvloer? Bespreek dit eventueel eens kort met je leidinggevende om de verwachtingen af te stemmen. Neem jouw concrete cases mee naar het webinar om voor te leggen tijdens het eventuele Q&A-moment.


Tip: deze eerste twee stappen kan je ook – en eigenlijk beter – in omgekeerde volgorde zetten: je bepaalt eerst je doelstellingen en gaat daarna op zoek naar een geschikt webinar of ander type opleiding.

Denk ten slotte aan de praktische voorbereiding. Maak je agenda vrij en breng je inschrijving in orde. Zorg voor een rustige omgeving en ga op voorhand na of je er ook technologisch klaar voor bent: een snelle internetverbinding, de juiste software, eventueel een microfoon en webcam …


Alle tips op een rij?

Download de checklist


Het webinar zelf

Zorg dat niets of niemand je concentratie verstoort tijdens het webinar. Laat je huisgenoten of collega’s weten dat je onbeschikbaar bent (download hier onze handige deurhanger), schakel de stille modus van je smartphone in en open geen andere programma’s op je computer. Tip: met een hoofdtelefoon sluit je jezelf helemaal af van alle omgevingsgeluid.

Webinars bieden steeds meer interactiemogelijkheden. Via de chatfunctie kan je tijdens de online sessie vragen of opmerkingen delen. Sommige webinars nemen de vorm van interactieve workshops aan. Neem in dat geval dan ook actief deel.

Aan het einde van een webinar is er vaak een vragenmoment. Grijp het aan om voorbeelden uit je eigen werkervaring te geven en jouw concrete cases voor te leggen. Luister ook naar wat de andere deelnemers zeggen of vragen. Want ook van elkaar kan je heel wat opsteken.

Neem na het webinar even tijd voor een kort reflectiemoment. Noteer wat je geleerd hebt en hoe je het zal toepassen in je werkomgeving. Haal er daarvoor zeker de doelstellingen bij die je vooraf stelde.


Nog geen webinar op je programma? Misschien zijn deze webinars iets voor jou.


De toepassingsfase

Ga aan de slag met wat je geleerd hebt. Stel jezelf deze vragen en bespreek ze ook even met je leidinggevende:

  • Wat heb je geleerd en hoe wil je dat toepassen?
  • Wat heb je nodig om aan de slag te gaan (bv. specifieke software)?
  • Welke obstakels kan je leidinggevende wegnemen (bv. gebrek aan tijd)?

Tip: wil je jouw kennis over het thema nog wat verdiepen voor je aan de slag gaat, dan kan je eerst een diepgaandere opleiding volgen.

Laat je collega’s ook profiteren van je leerervaring en deel de nieuwe kennis in een teammeeting of ander learningmoment. Zo leren ook zij iets bij en ga jij nog eens actief aan de slag met wat je geleerd hebt. Een win-winsituatie dus.

Meet tot slot het resultaat van je leerervaring. Heb je de verwachtingen ingelost? Indien niet: wat is er fout gelopen? Bekijk met je leidinggevende welke stappen je kan ondernemen om toch nog de gewenste impact te bereiken.

Heel wat tips, zeker in de toepassingsfase, gelden evengoed voor andere leervormen. Haal de tips die jij het bruikbaarst vindt uit de lijst en ga ermee aan de slag!


Staat er binnenkort een webinar op je programma?

Download de checklist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts