Zelf een chatbot creëren, mission impossible? Niet met deze tools!

In een vorige blogpost spraken we al over wat chatbots zijn en de mogelijkheden ervan binnen HR en leren & ontwikkelen. Maar hang je daarvoor af van wat er op de markt bestaat? Neen, gelukkig niet. Er bestaan tools om zelf een chatbot te creëren. We gingen op onderzoek en selecteerden er vier die de moeite lonen om uit te proberen.

Toch nog even dit: wat is een chatbot?

Een chatbot is een computerprogramma dat gesprekken simuleert. Een ‘robot’ waarmee je kan praten dus, via tekst of via audio.  De meeste ‘text-based’ chatbots vind je in communicatieplatformen zoals Facebook Messenger of Slack. Siri van iPhone, Amazon Echo (Alexa) of Google Home zijn bots waarmee je luidop praat.

Ziezo, nu op naar de tools:

Chatfuel 1. Chatfuel

Ben je een beginner en wil je je eerste Facebook Messenger-chatbot? Dan is Chatfuel een aanrader.

Waarom wel?

 • Templates: Chatfuel biedt een pak kant-en-klare templates, zodat je niet vanaf nul moet starten. Wil je iets doen rond antwoorden op Frequently Asked Questions of eerder een chatbot maken die jou vragen stelt: de templates laten je toe om makkelijk te starten.
 • Gratis: Je eerste chatbot is gratis.

Waarom niet?

 • Moeilijk in gebruik: Qua gebruiksvriendelijkheid is er nog werk aan de winkel. Zo was het voor ons niet altijd duidelijk wat de volgende stappen waren in het ontwikkelproces. Zeker voor de beginnende chatbot-bouwer is dat een doorn in het oog.
 • Enkel Facebook: Chatfuel focust enkel op Facebook Messenger als platform. Dat zorgt ervoor dat het vanuit bedrijfsperspectief moeilijk wordt om bepaalde mensen te overtuigen. Want, Facebook Messenger gebruiken voor een learning chatbot? Serieus? Facebook? Wil je liever een chatbot bouwen die je integreert op je website, of op een ander kanaal, dan is Chatfuel niet jouw tool.

FlowXO

2. FlowXO

Wil je een chatbot bouwen die een vooraf uitgestippelde ‘flow’ moet volgen? Bijvoorbeeld om een sollicitatie-chatbot te creëren? Dan is FlowXO de meest geschikte partner.

Waarom wel?

 • Meer integraties: Met FlowXO kan je je chatbot naast Facebook Messenger ook via Slack, je website of Telegram publiceren.
 • Nog meer templates: FlowXO biedt een pak flows (hun benaming van een template) die het jou makkelijk moeten maken om aan de slag te gaan.
 • En ook dit is gratis: Ook met FlowXO kan je gratis met je eerste chatbot aan de slag.

Waarom niet?

 • Enkel voor relatief eenvoudige bots: Als je een langere conversatie wenst te creëren met behoorlijk wat extraatjes (gesprekken gespreid in tijd, een chatbot die slimmer wordt, die meerdere talen ondersteunt, …) loop je al gauw tegen de limieten van het platform aan. FlowXO is in de huidige versie dus vooral geschikt om basis tot mediumbots te bouwen, die een vooraf bepaalde flow moeten volgen. Van zodra je een advanced chatbot wil bouwen, schiet het platform iets te kort. Gelukkig bestaan er hiervoor andere platformen, zoals…

Dialogflow

3. Dialogflow

Dialogflow is een product uit de Google-stal waarmee ontwikkelaars intelligente chatbots bouwen, geschikt voor meerdere communicatieplatformen.

Waarom wel?

 • Laagdrempelig: een korte leercurve.
 • Verschillende integratiemogelijkheden: Messenger, Slack, Skype, Google Home, Twitter.
 • Templates om snel te starten,
 • Makkelijk testen met voice-control, om te experimenteren met voice assistants.
 • Makkelijk switchen tussen talen, …
 • Gratis: Ook hier is je eerste chatbot gratis.

Waarom niet?

 • Het is even zoeken naar redenen waarom je niet met Dialogflow zou werken. Misschien is de iets complexere integratie tussen je chatbot en Facebook Messenger een domper. Maar ook dat euvel heb je in een handomdraai opgelost.

Amazon Echo

4. Alexa Blueprints

Waar Chatfuel en FlowXO de focus leggen op chatbots die werken op tekstinput, merken we bij Dialogflow al een verschuiving richting stem en audio met de mogelijkheden om met Cortana en Echo te werken. Met Blueprints, een tool van Amazon, werk je uitsluitend via stem. Maar wat een fun is het om hiermee te experimenteren en ‘skills’ voor Alexa te creëren! (Skills zijn de functionaliteiten waarmee Alexa werkt.)

Waarom wel?

 • Gebruiksgemak: Zelden hebben we zo’n makkelijk systeem gezien om je eigen Alexa-skill te maken. Je hoeft niets meer doen dan een template te kiezen en jouw conversatie in te voeren.
 • Superhandig, superleuk en… supergratis.

Waarom niet?

 • Enkel met Amazon Echo: De grootste drempel is natuurlijk dat je een Amazon Echo nodig hebt om hiermee te werken. Die kost een kleine 100 euro maar is wat ons betreft de investering meer dan waard.
 • Enkel in het Engels & Duits: Amazon Echo is enkel in het Engels en Duits beschikbaar.

Deze haalden de lijst nét niet

De platformen om chatbots te bouwen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat betekent uiteraard ook dat heel wat tools deze lijst niet haalden. Bekijk dus zeker ook Smooch, Botsify, ManyChat en BotKit.

Ken je zelf nog bruikbare chatbot-tools? Deel ze met ons en uw collega’s via een reactie hieronder!

Ook interessant: tools voor surveying & pollingpresentaties, content curation en screen capturing & recording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEERNIEUWS IN UW MAILBOX

U vindt Lerenmetresultaat.be een leuke bron van inspiratie? Maar u wilt graag nog meer lezen over het organiseren van opleidingen? Of u wilt onze Cevora-opleidingen beter leren kennen? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde posts