Zo vind je een opleiding die je echt vooruithelpt in je job

Hanne Janssens

Contentmarketeer voor Cevora. Zoekt en deelt graag nieuwe inzichten en verhalen op het vlak van werkgeluk, HR, leercultuur, arbeidsmarkt en loopbaan.
Hanne Janssens
Leestijd: 3 minuten

Met een opleiding haal je het beste uit jezelf én je loopbaan. Maar je wil er natuurlijk ook de vruchten van plukken en je nieuwe skills gebruiken in je job. Met deze 4 tips kies je een opleiding die je écht vooruithelpt.

1. Denk na over wat je wil bereiken

Wil je beter worden in je huidige job? Hoop je promotie te maken? Of plan je een carrièreswitch? Denk goed na waarom je een opleiding wil volgen en wat je ermee wil bereiken.

Zorg dat je doel haalbaar en meetbaar is, en plak er een termijn op. Zeg dus niet: ik wil Frans leren. Maar wél: over een jaar wil ik in staat zijn om een verkoopgesprek in het Frans te voeren.


Een nieuwe taal leren: een werk van lange adem? Bij Cevora volg je praktijkgerichte taalopleidingen waar je snel mee aan de slag kan. Ontdek het aanbod.


2. Som je uitdagingen op

Maak een lijst van waar je goed en minder goed in bent. Kies daarna welke van die skills je nodig hebt in je job. De dingen waar je minder goed in bent, maar wél nodig hebt in je job, zijn je werkpunten. Daar komen je uitdagingen uit voort.

Binnen IT-support, bijvoorbeeld, leg je complexe zaken eenvoudig uit aan collega’s. Een opleiding ‘efficiënt communiceren’ helpt je om dat beter aan te pakken. Wordt je organisatie geconfronteerd met nieuwe uitdagingen op het vlak van cybersecurity? Dan kan je een specifieke opleiding volgen over databeveiliging om beter te worden in dat specifieke aspect van je functie.

Kortom: elk beroep heeft zijn uitdagingen, of die nu eigen aan de job zijn of aan jouw skillset. Maak een eerlijke evaluatie van je talenten en werkpunten, en kies een opleiding die je helpt om je uitdagingen aan te pakken.


Een opleiding vinden die je een concrete vaardigheid bijbrengt voor jouw job? Die vind je in ons aanbod volgens thema.

Heb je besloten om een bredere opleiding te volgen? In elk beroep heb je dagelijkse taken waar je tijd mee kan winnen. In ons aanbod rond professionele ontwikkeling leer je om efficiënter te vergaderen, beter samen te werken of projecten strak te beheren.


3. Soft skills zijn altijd waardevol

In zowat elke loopbaan moet je omgaan met verandering en je wendbaar opstellen. Zelfs al hangt het succes van je job niet af van je menselijke vaardigheden, ze helpen je wél vooruit. Een conflict oplossen, de noden van je collega’s of klanten begrijpen en daar juist naar handelen, gericht feedback geven of je creativiteit aanscherpen… Met deze vaardigheden zal je altijd scoren, ongeacht je job.


Je soft skills ontwikkelen? Ontdek onze opleidingen persoonlijke ontwikkeling.

Of misschien wil je stressbestendiger worden, meer zelfvertrouwen hebben en je beter in je vel voelen? Dan zijn onze opleidingen welzijn iets voor jou.


4. Denk op de lange termijn

Wacht niet tot je in een situatie komt waarin je een opleiding moét volgen om je job uit te voeren. Ben je autoverkoper en biedt je werkgever opeens elektrische wagens aan? Dan zet je jezelf onder grote druk als je die specifieke kennis snel moet aanleren.

Anders gezegd: kijk vooruit en maak een inschatting van welke vaardigheden in je in de toekomst nodig hebt. Praat met je werkgever of je leidinggevende over waar het bedrijf naartoe wil. Zo kan je investeren in skills die de ambities van je bedrijf ondersteunen.

Je kan natuurlijk ook proactief opleidingen volgen om je eigen ambities waar te maken. Hoop je bijvoorbeeld in de komende jaren naar een leidinggevende functie te evolueren? Volg dan nu al opleidingen die je leiderschapsvermogen versterken. Zo kan je dankzij een opleidingstraject goed voorbereid de toekomst tegemoet.


Ontdek onze opleidingen leidinggeven en hr.


Wil je blijven groeien als persoon en beter worden in je job?

Ontdek ons opleidingsaanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.

Schrijf je in

Gerelateerde posts